
Kako bismo bolje upoznali svoju zajednicu i lokalne proizvođače te kod djece osvijestili važnost kupovine svježih namirnica te sezonskog voća i povrća odlučili smo organizirati posjet lokalnoj tržnici.
U pripremi prije odlaska razgovarali smo o tome što je tržnica, zašto je važna, što se tamo prodaje, koja je razlika između svježe hrane i industrijski prerađenih proizvoda te zašto je važno kupovati od lokalnih proizvođača naspram uvezene hrane.
Hrana koja se kupuje od lokalnih proizvođača donosi brojne prednosti, kako za potrošače, tako i za okoliš i lokalnu ekonomiju. Takva hrana često je svježija jer ne mora putovati stotinama kilometara prije nego što stigne do kupaca, s tim na umu, ima i manji ekološki otisak jer smanjena potreba za transportom smanjuje i emisiju stakleničkih plinova. Kupovinom od malih poljoprivrednika novac ostaje u lokalnoj zajednici, te se jača lokalna ekonomija.
Dolaskom na tržnicu djeca su imala priliku promatrati boje, oblike i mirise različitog voća i povrća, razgovarati s prodavačima, postavljati pitanja koja ih zanimaju, saznati više o podrijetlu i uzgoju njihove hrane, te u interakciji s nepoznatim ljudima vježbati socijalne vještine i kulturno ophođenje.