Menu Close

Planinarenje na Fruškoj gori

Ovaj je tjedan u skupinama Maslačak, Ljubičice, Zvončići i Makovi iz PO Leptirić bio posvećen temi planinarenja. U ponedjeljak, 21.10.2024. posjetio nas je Igor Mihelić iz Hrvatskog planinarskog društva Vučedol, koji nam je održao poučno predavanje. Naučio nas je prepoznavati i čitati najvažnije planinarske znakove, pokazao nam i opisao sastavne dijelove opreme te nas naučio kako proučavati geografske karte. S nama je razgovarao o značaju boravka u prirodi, posebno u šumama i na planinama, za naše fizičko i mentalno zdravlje.

Potom smo se u srijedu, 23.10.2024. uputili na ogranke Fruške gore nedaleko od Iloka, gdje smo svo usvojeno znanje pretočili u praksu. Cijelim smo putem po planinarskoj stazi pronalazi oznake koje su nam služile kao putokaz kako se ne bismo izgubili, proučavali smo biljke i životinjice na koje smo naišli po putu, a posebnu smo pozornost obratili na očuvanje okoliša skupljajući otpatke na koje smo naišli. Vježbali smo duboko disanje i uživanje u ljepoti prirode. Sve smo okrunili osvajanjem vrha Liska, što nas je učinilo ponosnima i radosnima.

Moramo spomenuti i Policijsku postaju Ilok, čiji nas je policajac pratio putem do vrha i nazad uz svoga četveronožnog suputnika Maxa, čuvara naše državne granice. PP Ilok se na ovaj način pobrinula o našoj sigurnosti, a djeci pružila nezaboravno iskustvo i radost druženja s policijskim psom i službenikom.

Kraj izleta proveli smo igrajući se i jedući na vidikovcu Zvono, koje pruža prekrasan pogled na Ilok i okolicu.

Povezane vijesti