Menu Close

7. buvljak „Daj pet za zeleni svijet“ u PO Leptirić

Dragi roditelji, prijatelji i pratitelji našeg vrtića,

pozivamo vas na sudjelovanje u našem projektu „Daj pet za zeleni svijet”. Naš projekt uz vašu podršku traje već četvrtu godinu. Bavimo se odvajanjem otpada i njegovoj oporabljivosti. Razvijamo osjetljivost naših najmlađih sugrađana prema okolišu i osobnoj ulozi u očuvanju istog. U projektu potičemo razumijevanje značaja i prenošenja vlastitih spoznaja i informacija kako unijeti pozitivne promjene u svojoj skupini, svojoj obitelji, svom okruženju, zajednici. Dijete poznaje i odgovorno koristi izvore energije, razvrstava otpad, upozorava na štetno ponašanje i obrasce, te štiti okoliš. Aktivno djelovanje najvažniji je oblik djetetovog usvajanja znanja jer sudjeluje i uči čineći. Zato u jesen, najčešće u mjesecu listopadu u našem vrtiću organiziramo buvljak na kojem možete prodati, zamijeniti ili pokloniti odjeću, obuću, igračke koje više ne koristite. Sve treba biti oprano, uredno i čitavo. Zašto to radimo:

na primjer, u proizvodnji tekstila i odjeće samo 2015. godine utrošeno je 79 milijardi kubičnih metara vode. Za usporedbu, ukupna potrošnja cjelokupnog gospodarstva EU u 2017. iznosila je 266 milijardi kubičnih metara što znači da tekstilna industrija godišnje potroši vode koliko i 1/3 građana i gospodarstva u EU. Samo za proizvodnju jedne majice kratkih rukava potrebno je 2,7 m3 vode, što je količina vode za piće koju jedna osoba konzumira u periodu od 2,5 godine.

Nadalje, procjenjuje se da su postupak bojanja i završna obrada u proizvodnji tekstila odgovorni za 20 posto globalnog onečišćenja vode, a tome treba dodati i da se pranjem sintetike u ocean otpušta oko 0,5 milijuna tona mikrovlakana godišnje.

Znamo li da svaki Europljanin godišnje kupi u prosjeku 26 kg tekstila (u posljednjih je nekoliko desetljeća taj broj narastao za 40%), da je oko 60% vlakana u tekstilu sintetičkog porijekla, a da je sintetička odjeća koja se pere u perilicama rublja odgovorna za 35% primarne mikroplastike koja završi u okolišu, lako je zaključiti da nepravilno postupanje s otpadnim tekstilom u značajnoj mjeri utječe na okoliš. A svatko od nas godišnje odbaci više od 10 kilograma tekstila. Svakako odvajajte tekstil u za to predviđene spremnike!

Naš buvljak je vrlo uspješna aktivnost u vidu osvješćivanja vrijednosti naših stvari i kada nama više nisu potrebne i korisne. Buvljak organiziramo  svaku jesen i proljeće. Uz druženje i zabavu činimo dobro za naš planet i našu održivu budućnost.

Više o tekstilnoj industriji i utjecaju na okoliš možete pročitati na poveznici https://rcco.hr/koliko-nam-odjece-zaista-treba/.

Ukoliko si želite osigurati štand, možete se prijaviti na mail dvvu1poleptiric@gmail.com.

Od srca hvala, Tim Leptirić

Povezane vijesti